Porządki w domu

Jak czyścić miedziane garnki, aby lśniły jak nowe

Miedziane garnki i patelnie są nie tylko miłe dla oka - są również świetne w tym, co robią. W przeciwieństwie do innych metali, takich jak żeliwo, miedź jest znana ze swojej zdolności do przewodzenia i zatrzymywania ciepła. Oznacza to, że równomiernie ugotuje Twoje jedzenie i pozostanie ono gorące, nawet jeśli nie zwiększysz temperatury na kuchence lub w piekarniku.

Ale tak jak miedź jest łatwa w gotowaniu, tak samo wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby zapewnić jej długowieczność. Z czasem miedź może zmatowieć z powodu kontaktu z powietrzem i wodą. Jest jednak kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć, zanim podejmiesz próbę odnowienia swojej miedzi. Na przykład Lauren Bowen, dyrektor ds. operacji franczyzowych w firmie Two Maids & A Mop, twierdzi, że miedź nigdy nie powinna być myta w zmywarce (chyba że chcesz skończyć z naczyniami nienadającymi się do użytku).

Poznaj eksperta

  • Lauren Bowen jest ekspertem w dziedzinie sprzątania i dyrektorem ds. operacji franczyzowych w firmie Two Maids & A Mop.
  • Zeynep Mehmetoglu jest profesjonalną sprzątaczką i współwłaścicielką Maid Bright, usługi sprzątania domu w rejonie Waszyngtonu.

Ważne jest również, aby unikać zbyt ściernych środków czyszczących i zbyt mocnego szorowania podczas czyszczenia; Bowen mówi, że oba mogą porysować miedź i zachęcić do przedwczesnego zmatowienia. Na koniec, nigdy nie używaj wybielacza do miedzi. Podczas gdy jest to świetny środek dezynfekujący do innych przedmiotów domowych, Zeynep Mehmetgolu, współwłaścicielka Maid Bright, mówi, że jest on zbyt żrący dla delikatnego materiału, jakim jest miedź.

Jak więc (i kiedy) dokładnie czyścić miedziane garnki i patelnie, aby lśniły jak nowe? Oto kroki, które należy podjąć, gdy twoja zmatowiała miedź potrzebuje trochę rehabilitacji, według dwóch profesjonalistów w dziedzinie czyszczenia.

Jak często należy czyścić miedziane garnki?

Brian Bumby / Getty Images

Istnieją dwie ważne procedury, które należy przyjąć, jeśli chodzi o czyszczenie miedzianych garnków. Według Bowena, najlepiej jest czyścić miedziane garnki po każdym użyciu, tak jak każdy inny garnek lub patelnię. Dzięki temu, oprócz utrzymania ich jakości, będziesz mieć pewność, że przy następnym gotowaniu nie dojdzie do nieświadomego zanieczyszczenia krzyżowego.

Aby uzyskać lśniącą czystość miedzi, ważne jest również regularne polerowanie garnków i patelni. Mehmetgolu i Bowen zgadzają się co do tego, że polerowanie miedzianych naczyń kuchennych powinno odbywać się raz na sześć miesięcy. Jeśli Twoje miedziane garnki i patelnie wykazują oznaki zmatowienia wcześniej - Mehmetgolu mówi, że materiał ten matowieje szybciej niż inne metale - możesz wypolerować je wcześniej. Na szczęście proces polerowania jest stosunkowo prosty.

Najlepsze naczynia ze stali nierdzewnej, które pomogą Ci podnieść swoją grę w gotowanie

Rzeczy, których będziesz potrzebować

  • Delikatne mydło do naczyń
  • Miękka gąbka
  • Miękka, sucha ściereczka
  • Ściereczka z mikrofibry
  • Mała miseczka
  • Sok z cytryny lub destylowany biały ocet
  • Soda oczyszczona
  • Sól (opcjonalnie)

Krok 1: Umyj miedziany garnek normalnie

Aby wypolerować swoje miedziane naczynia, będziesz chciał zacząć od czystej powierzchni. Mehmetgolu sugeruje mycie wewnątrz i na zewnątrz garnka lub patelni z normalnym mydłem i gąbką, a następnie spłukuje go ciepłą wodą i suszy go w pełni miękką szmatką. (Jak ostrzegał Bowen, upewnij się, że unikasz ściernych gąbek i nie szoruj zbyt mocno, bo ryzykujesz uszkodzenie miedzi).

Krok 2: Utwórz pastę polerską

Teraz nadszedł czas, aby przygotować pastę polerską DIY. Aby to zrobić, Bowen sugeruje zmieszanie sody oczyszczonej i soku z cytryny lub białego octu w małej misce, aż powstanie pasta.

Jeśli nie masz pod ręką sody oczyszczonej, Mehmetgolu mówi, że możesz również użyć soli kuchennej. Po prostu wsyp obfitą ilość soli kuchennej na zewnątrz miedzianych naczyń, a następnie zalej je białym octem i pozostaw na około minutę. Unikaj dodawania tych składników do wnętrza, ponieważ mogą one uszkodzić cynową podszewkę.

Nie masz sody oczyszczonej pod ręką? Bez obaw - możesz również polerować miedź ketchupem; kwas przebija się przez zmatowienie. Wystarczy dodać warstwę do miedzianego naczynia, wypolerować ją ręcznikiem papierowym lub ściereczką z mikrofibry, spłukać i wysuszyć.

Krok 3: Poleruj swoje naczynia

Następnie dodaj obfitą warstwę pasty polerskiej do zewnętrznej części miedzianego naczynia. Możesz użyć palców lub ściereczki, aby to zrobić. Następnie, z czystą i suchą ściereczką z mikrofibry, buff całość garnka na zewnątrz delikatnie, ale mocno w ruchu kołowym. Soda oczyszczona lub sól mają delikatne właściwości ścierne (ale nie uszkodzą Twojego naczynia), natomiast kwas z cytryny i octu może przeciąć zmatowienie.

Krok 4: Wypłucz i wysusz

Po wypolerowaniu naczyń, spłucz pastę ciepłą wodą i dokładnie osusz garnek miękką szmatką. Jeśli nie jesteś całkowicie zadowolony z rezultatów, Mehmetgolu mówi, że możesz powtórzyć kroki 2 i 3 ponownie. Po tym czasie, Twoja miedź powinna być błyszcząca jak nowa, a Ty masz teraz kolejne sześć lub więcej miesięcy zanim będziesz musiał ją ponownie polerować.

Jak utrzymać czystość miedzianych garnków na dłużej

Tak jak w przypadku wszystkiego w domu, aby utrzymać miedziane garnki w świetnej formie, musisz o nie dbać. Jednym ze sposobów na to jest strategiczne podejście do przechowywania. "Chociaż estetycznie jest powiesić miedziane garnki w kuchni, unikaj przechowywania miedzi w każdym miejscu, gdzie będą podatne na nadmierne działanie powietrza, wody lub rozlanie", mówi Bowen.

Aby zachować funkcjonalność miedzianych naczyń, zawsze gotuj w tłuszczu, takim jak oliwa z oliwek lub olej rzepakowy; gotowanie na suchej miedzi może zakłócić integralność okładziny i sprawić, że z czasem staną się one bezużyteczne (lub przynajmniej będą wymagały naprawy). Oprócz dwuletniego głębokiego polerowania, Mehmetgolu sugeruje również polerowanie naczyń kuchennych regularnie za pomocą kupionego w sklepie produktu, takiego jak Copperbrill lub Wright's Copper Cream, aby utrzymać je w połysku.

Wreszcie, jeśli zauważysz jakiekolwiek uszkodzenia na swoich miedzianych garnkach i patelniach, upewnij się, że naprawisz je lub ponownie pokryjesz farbą od razu; Bowen mówi, że im dłużej miedź pozostaje bez naprawy, tym bardziej prawdopodobne jest, że zmatowieje.

Bowen mówi, że miedź dłużej nie jest naprawiana, co zwiększa prawdopodobieństwo jej zmatowienia. Warto jednak pamiętać, że miedź jest przeznaczona do patynowania z czasem - to część tego, co nadaje jej wyjątkowy, zabytkowy wygląd.

Jak wyczyścić wannę w 8 prostych krokach

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾